Home
Υποψήφιος Διδάκτορας: 
Παρλαπάνη Φωτεινή
Τμήμα: 
Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Σχολή: 
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών
Επιβλέπων: 
Επικ. Καθ. Μποζιάρης Ιωάννης (boziaris@uth.gr)
Τριμελής Επιτροπή: 
(1)ΜΠΟΖΙΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (2)ΛΑΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (3)ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
See video

Περίληψη αντικειμένου της διδακτορικής διατριβής

Το συνολικό αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής είναι η παραγωγή επιστημονικής γνώσης σχετικά με την ταυτότητα των κυρίαρχων/ειδικών αλλοιωγόνων μικροοργανισμών, της ικανότητάς τους να παράγουν μεταβολίτες που οδηγούν στην οργανοληπτική απόρριψη, την αλληλεπίδραση των αλλοιωγόνων μικροοργανισμών με το παθογόνο Listeria monocytogenes, καθώς και τη δράση πρόσθετων εμποδίων, με σκοπό την ασφάλεια και την ποιότητα των αλιευτικών προϊόντων υπό διάφορες συνθήκες θερμοκρασίας και ατμόσφαιρας.

Αρχικά, έγινε μελέτη της αλλοίωσης των υπό εξέταση προϊόντων (τσιπούρα και φιλέτα τσιπούρας) υπό διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας (0, 5, 15οC) και ατμόσφαιρας (συσκευασίες αέρα και ΜΑΡ). Η αλλοιωγόνος μικροχλωρίδα μελετήθηκε με την εφαρμογή κλασικών και μοριακών (καλλιεργητικών και μη καλλιεργητικών) δοκιμών. Με τις μοριακές-καλλιεργητικές τεχνικές έγινε ανάλυση του γονιδίου 16S rRNA και αλληλούχιση (sequencing) σε απομονωμένες αποικίες μικροοργανισμών από τα τρυβλία, ενώ με τις μοριακές-μη καλλιεργητικές τεχνικές έγινε ανάλυση του γονιδίου 16S rRNA, κλωνοποίηση και αλληλούχιση σε προκαρυωτικό DNA που προέκυψε απευθείας από τη σάρκα των ιχθύων. Η μελέτη των παραγόμενων μεταβολικών προϊόντων (ολικό πτητικό άζωτο, τριμεθυλαμίνη, βιογενείς αμίνες, πτητικοί μεταβολίτες συμπεριλαμβάνοντας τα οργανικά οξέα) πραγματοποιήθηκε με κλασικές και μοντέρνες (συσκευή προσδιορισμού ολικού πτητικού αζώτου, φασματοφωτόμετρο, HPLC, GC-MS SPME) κατά περίπτωση χημικές αναλύσεις με σκοπό να αξιολογηθούν ως πιθανοί χημικοί δείκτες αλλοίωσης.

Στη συνέχεια, προσδιορίσθηκε η τύχη της L. monocytogenes σε διάφορες συνθήκες και έγινε αποσαφήνιση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της αλλοιωγόνου μικροχλωρίδας και του παθογόνου μικροοργανισμού L. monocytogenes. Η τύχη της λιστέρια καθώς και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μικροοργανισμών μελετήθηκαν μετά από εμβολιασμό τους σε υποστρώματα μοντέλα FJA (Fish Juice Agar), που προσομοιάζουν υπόστρωμα ιχθύος, καθώς και σε πραγματικά αλιευτικά προϊόντα κατά τη συντήρησή τους σε ατμόσφαιρα αέρα και ΜΑΡ, υπό θερμοκρασία ψύξης (5οC).

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η μελέτη της τύχης (ανάπτυξη-επιβίωση-αδρανοποίηση) αλλοιωγόνων και παθογόνων μικροοργανισμών υπό την επίδραση κιτρικών αλάτων σε φιλέτα αέρα και ΜΑΡ υπό θερμοκρασία ψύξης (5οC) με σκοπό την εύρεση συνδυασμού εμποδίων για την αποτελεσματικότερη συντήρηση των αλιευτικών προιόντων.

  • English
  • Ελληνικά

Είσοδος Χρήστη