Home
Υποψήφιος Διδάκτορας: 
Κρανιά Φωτεινή
Τμήμα: 
Τμήμα Κτηνιατρικής
Σχολή: 
Σχολή Επιστημών Υγείας
Επιβλέπων: 
Επικ. Καθ. Αμοιρίδης Γεώργιος (gsamir@vet.uth.gr)
Τριμελής Επιτροπή: 
(1) Γεώργιος Αμοιρίδης (2) Ιωάννης Παππάς (3) Κωνσταντίνος Ρεκκας
See video

Η σημαντικότερη πρόκληση για την εξωσωματική παραγωγή εμβρύων παραγωγικών ζώων είναι η βελτίωση της απόδοσης σε μεταφέρσιμα έμβρυα καλής ποιότητας. Η χαμηλή απόδοση σε καλής ποιότητας βλαστοκύστεις αποδίδεται κυρίως στα υποστρώματα και τις συνθήκες καλλιέργειας, τα οποία- μοιραία- παραλλάσουν από τις αντίστοιχες in vivo συνθήκες. Το πρωτεολυτικό σύστημα, ενεργοποιοί του πλασμινογόνου/ πλασμίνη έχει διαπιστωθεί σε πληθώρα κυττάρων και εξωκυτταρικών υγρών του γεννητικού συστήματος. Η δράση του συστήματος συνδέεται άμεσα με την ωρίμανση των γαμετών, τη γονιμοποίηση, την εξέλιξη και την εγκατάσταση του εμβρύου. Όμως, οι παράγοντες αυτοί λείπουν από τα τυποποιημένα υποστρώματα καλλιέργειας. Σε προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής μας ομάδας αποδείχθηκε ότι η προσθήκη συγκεκριμένων παραγόντων του συστήματος στα υποστρώματα γονιμοποίησης και καλλιέργειας των εμβρύων μέχρι του σταδίου των 4-8 κυττάρων έχει συνολικά θετικά αποτελέσματα (Papanikolaou et al, 2008).

Στόχος της διδακτορικής μελέτης είναι η διαλεύκανση του ρόλου του ενζυμικού συστήματος σε έμβρυα τα οποία θα καλλιεργηθούν μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης. Η επίδραση της τροποποίησης των υποστρωμάτων γονιμοποίησης και καλλιέργειας με την προσθήκη των ενεργοποιών του πλασμινογόνου των τύπων tPA και uPA, αντίστοιχα, αξιολογείται ποσοτικά, μορφολογικά αλλά και ποιοτικά.

Ο ποιοτικός έλεγχος γίνεται με τη μέθοδο της Real time PCR, αναλύοντας την έκφραση 10 σημαντικών για την εξέλιξή τους γονιδίων. Τα παραπάνω γονίδια εμπλέκονται σε ουσιώδεις διαδικασίες του οργανισμού – εμβρύου όπως ο μεταβολισμός, η απόπτωση, η οξείδωση και η δυνατότητα εγκατάστασης. Τέλος, η μελέτη της ανθεκτικότητας των παραγόμενων βλαστοκύστεων στην κρυοσυντήρηση (μέθοδος υαλοποίησης ή συμβατική κρυοσυντήρηση) θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την διατήρηση των τροποποιημένων εμβρύων προκειμένου να μεταφερθούν μελλοντικά σε ζώα –δέκτες, καθώς και μέθοδο δοκιμασίας τυχόν επιδράσεων στην κρυοανθεκτικότητά τους μετά από την παρέμβασή μας στα υποστρώματα.

  • English
  • Ελληνικά

Είσοδος Χρήστη