Home
Υποψήφιος Διδάκτορας: 
Γουρζιώτη Ευγενία
Τμήμα: 
Τμήμα Κτηνιατρικής
Σχολή: 
Σχολή Επιστημών Υγείας
Επιβλέπων: 
Καθ. Αθανασοπούλου Φωτεινή (eathan@vet.uth.gr)
Τριμελής Επιτροπή: 
(1) Αθανασοπούλου Φωτεινή (2) Πάσχος Ιωάννης (3) Ναθαναηλίδης Κοσμάς
See video

Περίληψη Διατριβής

Οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της ζωικής παραγωγής με σημαντικό ποσοστό εξαγωγών της παραγόμενης ποσότητας. Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιχθυοκαλλιέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα νοσήματα και η παθολογία των εκτρεφόμενων ψαριών, καθώς επηρεάζουν την ανάπτυξη των ψαριών, με αποτέλεσμα να προκαλούν μείωση της παραγωγής, αύξηση του κόστους και προβλήματα στην ευζωία των ψαριών. Συγκεκριμένα, η Μυξοβακτηριδίαση που αφορά το ερευνητικό έργο, αποτελεί περιοριστικό παράγοντα εκτροφής πολλών θαλασσινών ψαριών σε περιοχές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας.

Τα Μυξοβακτήρια αποτελούν μία μεγάλη ομάδα βακτηριδίων που προσβάλλουν πολλά είδη ψαριών θαλασσινού και γλυκού νερού προκαλώντας συγκεκριμένες νοσολογικές καταστάσεις. Στα θαλασσινά είδη κύριο αίτιο της νόσου είναι το βακτήριο Tenacibaculum maritinum. Η νόσος έχει αναφερθεί στα είδη: Φαγκρί, Τσιπούρα, Λαβράκι, Σαργό, Συναγρίδα, Γλώσσα, Καλκάνι κ.ά. σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η νόσος είναι πολύ συχνή με μεγάλες θνησιμότητες σε όλες τις εντατικές καλλιέργειες, αλλά δεν έχει μελετηθεί καλά και ελάχιστες ανακοινώσεις υπάρχουν.

Κύριοι στόχοι της έρευνας είναι:

· Η απομόνωση και η ταυτοποίηση παθογόνων Μυξοβακτηριδίων από εκτρεφόμενα στην Ελλάδα ψάρια (Μεσογειακά θαλασσινά είδη). Γι’ αυτό τον στόχο πραγματοποιήθηκαν 4 εποχικές δειγματοληψίες.

· Ο έλεγχος της παθογόνου δράσης των απομονωμένων βακτηριδιακών στελεχών στα πιο ευαίσθητα είδη, που θα πραγματοποιηθεί με πειραματικές μολύνσεις σε ψάρια.

· Η ιστοπαθολογική μελέτη των ασθενών ψαριών.

· Η διατήρηση των απομονωμένων βακτηριδιακών στελεχών για μελλοντικές μελέτες (δημιουργία τράπεζας Μυξοβακτηριδίων).

Το έργο υλοποιείται σε 4 φάσεις:

· Συλλογή παθολογικού υλικού και μικροβίων από τις Ελληνικές Υδατοκαλλιέργειες, με στόχο την μελέτη του ποσοστού μόλυνσης, της εποχικότητας και της παθολογίας των Μυξοβακτηριδίων σε Μεσογειακά θαλασσινά είδη

· Πειραματικές μολύνσεις για τον έλεγχο της παθογόνου δράσης των μικροβίων

· Ταυτοποίηση, κωδικοποίηση, ταξινόμηση και αποθήκευση των απομονωθέντων μικροβίων

· Δημιουργία τράπεζας παθογόνων μικροβίων από τις Ελληνικές υδατοκαλλιέργειες

Παρότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ιχθυοκαλλιέργεια, ωστόσο δεν υπάρχει μία επίσημη καταγραφή των παθογόνων βακτηρίων που απαντούν στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι φανερό λοιπόν ότι υπάρχει μία επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε μία καταγραφή και ακριβή ταυτοποίηση των παθογόνων βακτηρίων στην Ελλάδα. Το παρόν έργο αποτελεί την δεύτερη οργανωμένη προσπάθεια διεύρυνσης της πρώτης τράπεζας, μιας Τράπεζας αναφοράς μόνον για Μυξοβακτηρίδια, απομονωμένων από τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες. Η κύρια όμως, απαίτηση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και κυρίως της θαλάσσιας είναι η δημιουργία εμβολίων και αυτεμβολίων από στελέχη βακτηρίων που κυριαρχούν στον ελληνικό χώρο, κάτι που αυτή η Τράπεζα μπορεί να δώσει στο άμεσο μέλλον. Μέχρις στιγμής, σήμερα, κυκλοφορεί μόνο ένα εμπορικό εμβολιακό σκεύασμα (FM-95) ως πατέντα του πανεπιστημίου Santiago de Compostela  της Ισπανίας για την πρόληψη της Μυξοβακτηρίασης στο καλκάνι.

Τα αποτελέσματα του έργου αυτού θα είναι πρωτότυπα καθώς δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις μολύνσεις από τα Μυξοβακτήρια, ιδίως στα θαλασσινά μεσογειακά είδη και η θεραπεία που επιχειρείται σήμερα στις περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως εμπειρική. Έτσι, η επιτυχής υλοποίηση των στόχων του προτεινόμενου έργου καθίσταται πρωταρχικής σημασίας και θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της θεραπείας, της έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης και επομένως στην αύξηση της παραγωγικότητας και ποιότητας των εκτρεφόμενων αυτών ειδών. 


Παραδοτέα έργου δημοσίως προσβάσιμα: 
  • English
  • Ελληνικά

Είσοδος Χρήστη