Home
Υποψήφιος Διδάκτορας: 
Παπαναγιώτου Μαριάνθη
Τμήμα: 
Τμήμα Ιατρικής
Σχολή: 
Σχολή Επιστημών Υγείας
Επιβλέπων: 
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νταϊλιάνα Ζωή (dailiana@med.uth.gr)
Τριμελής Επιτροπή: 
(1)Νταϊλιάνα Ζωή (2)Μαλίζος Κωνσταντίνος (3)Καραχάλιος Θεόφιλος
See video
See video

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ


ΟΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΟΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ (BMPs) ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΕΥΔΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΣΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

 

  Σε μεγάλο αριθμό επεμβάσεων του μυοσκελετικού προκύπτει η ανάγκη κάλυψης οστικών ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα αυτά μπορεί να προκύψουν μετά από τραυματισμούς, λοιμώξεις των οστών, αφαίρεση όγκων είτε κατά τη διάρκεια ορθοπαιδικών επεμβάσεων, όπως οι αναθεωρήσεις αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος. Η συνήθης τακτική για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι η χρήση μοσχευμάτων (αυτομοσχευμάτων, αλλομοσχευμάτων και ξενομοσχευμάτων) .

Σήμερα η έρευνα οδηγείται στην αναζήτηση νέων παραγόντων που επιταχύνουν και ενισχύουν την διαδικασία πώρωσης των καταγμάτων και αποκατάστασης των οστικών ελλειμμάτων.

Οι ΒΜΡs είναι γλυκοπρωτεϊνες χαμηλού μοριακού βάρους, μέλη της υπερ-οικογένειας των TGF-β πρωτεϊνών, γνωστών για την οστεοεπαγωγική τους δράση, την οποία ασκούν προσδενόμενες σε διαμεμβρανικές πρωτεΐνες (τους υποδοχείς BMPR, BMPRI and BMPRII). Με την πρόσδεσή τους ενεργοποιούν μέσω φωσφορυλίωσης τους μεταγραφικούς παράγοντες Smad, οι οποίοι μεταφέρονται στον πυρήνα και ρυθμίζουν τη μεταγραφή μορίων που συνδέονται με την οστική αναδόμηση. Αυτή η δράση τους έχει οδηγήσει στην χρήση τους, ως επαγωγικοί παράγοντες, για τη θεραπεία διαφόρων σκελετικών διαταραχών.

Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη της επίδρασης της ΒΜΡ -7 στην αντιμετώπιση ψευδαρθρώσεων και οστικών ελλειμμάτων. Αναμένεται να μελετηθούν περισσότεροι απο 100 ασθενείς σε δύο κύριες υποομάδες

Α. Ασθενείς με ελλείματα-ψευδαρθρώσεις μακρών οστών.

Β. Ασθενείς που πάσχουν απο οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλης.

Οι παράμετροι που θα μελετηθούν διακρίνονται σε:

Α. Προεγχειρητικές παράμετροι: που αφορούν τον ασθενή (ηλικία, φύλλο, συνοδές παθήσεις), το σκελετικό έλλειμμα (χρονιότητα, εντόπιση, διαστάσεις, μηχανισμός κάκωσης), την ύπαρξη λοίμωξης, την παρουσία οστεονέκρωσης.

Β. Διεγχειρητικές παράμετροι: που αφορούν την προσβεβλημένη περιοχή, το είδος του μοσχεύματος, την ποσότητα ΒΜΡ-7 που χρησιμοποιήθηκε, τη μέθοδο σταθεροποίησης, τη διάρκεια του χειρουργείου και τις πιθανές διεγχειρητικές επιπλοκές.

Γ. Μετεγχειρητικές παράμετροι: χρόνος νοσηλείας, χρόνος πώρωσης, μέγεθος και πυκνότητα πώρου με τη μέθοδό της ποσοτικής αξονικής τομογραφίας (Q-CT), τυχόν επιπλοκές, πιθανές επανεπεμβάσεις, χρόνος επιστροφής στην εργασία.

Η προεγχειρητική και μετεγχειρητική εκτίμηση θα γίνει με βάση την κλινική εικόνα τα ακτινολογικά και εργαστηριακά ευρήματα, ενώ θα γίνει καταγραφή και αξιολόγηση της αναλογικής κλίμακα του πόνου (VAS) και της κλίμακας επισκόπησης της υγείας SF-12 (SF-12 Health Survey). Ώς ελάχιστος χρόνος παρακολούθησης των ασθενών έχουν οριστεί τα δύο έτη.

  • English
  • Ελληνικά

Είσοδος Χρήστη