H παρούσα Διατριβή στρέφεται στον χώρο των Ιστοσελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΙΚΔ) όπως το Facebook, το MySpace, το Twitter κ.α., που αποτελούν τα πιο πρόσφατα διαδικτυακά εργαλεία επικοινωνίας. Αν και η διεθνής βιβλιογραφία στο κομμάτι των ΙΚΔ αυξάνεται διαρκώς, ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει στην Ελλάδα που να δίνουν έμφαση στη χρήση τους για κοινωνικούς σκοπούς. Η συγκεκριμένη Διατριβή στοχεύει στη συμπλήρωση του ερευνητικού κενού που υπάρχει στην ελληνική πραγματικότητα όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου και συγκεκριμένα των Ιστοσελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης ως μέσο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.
Μελετώνται παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση Ιστοσελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΙΚΔ) και συγκεκριμένα: τα κίνητρα που οδηγούν στη χρήση τους, τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας των χρηστών και τα χαρακτηριστικά των διαπροσωπικών σχέσεων στο διαδίκτυο. Διερευνάται η ποιότητα και δύναμη των σχέσεων εντός διαδικτύου, καθώς και η κοινωνική υποστήριξη που δέχονται τα άτομα μέσα από τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις τους. Επιπλέον ερευνώνται παράγοντες όπως η ύπαρξη προβληματικής χρήσης ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και καταθλιπτικής συμπτωματολογίας που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι ΙΚΔ για κοινωνικούς σκοπούς.
Ένα αξιόπιστο δείγμα 500 περίπου ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών που χρησιμοποιούν μια ή περισσότερες ΙΚΔ συμμετέχουν εθελοντικά στην παρούσα έρευνα συμπληρώνοντας μια σειρά ψυχομετρικών εργαλείων. Τα εργαλεία έχουν μεταφραστεί και προσαρμοστεί στην ελληνική γλώσσα με τη μέθοδο της αντίστροφης μετάφρασης και η συμπλήρωση τους διαρκεί 40 περίπου λεπτά. Αποτελούνται από ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, 5βάθμιες και 7βάθμιες κλίμακες Likert καθώς και απαντήσεις «Σωστό/ Λάθος». Τα ερωτηματολόγια δεν έχουν σταθμιστεί στην Ελλάδα και για τη χρήση τους θα μελετηθεί η παραγοντική τους δομή και θα συγκριθεί με τα δεδομένα από έρευνες του εξωτερικού.
Αρχικά ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχουν στατιστικά σημαντικές σχέσεις ανάμεσα στην κατάθλιψη, στα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και την προβληματική χρήση Ιστοσελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο τόπος διαμονής σχετίζεται με την προβληματική χρήση, με κατοίκους αγροτικών περιοχών να παρουσιάζουν υψηλότερα σκορ από αυτά των κατοίκων αστικών περιοχών. Αν και οι παράγοντες της ηλικίας και του φύλου δε βρέθηκαν να σχετίζονται με την ύπαρξη καταθλιπτικής συμπτωματολογίας και την προβληματική χρήση ΙΚΔ, οι άντρες φαίνεται να αναζητούν κοινωνική υποστήριξη στο διαδίκτυο περισσότερο από τις γυναίκες. Τα κίνητρα συνδέονται θετικά και στατιστικώς σημαντικά με την καθημερινή χρήση ΙΚΔ και οι γυναίκες είναι πιο συχνοί χρήστες του Facebook από ότι οι άντρες. Η ύπαρξη στενών διαδικτυακών σχέσεων, κίνητρα και προσωπικότητα είναι οι καλύτεροι προβλεπτικοί παράγοντες της ποιότητας των διαδικτυακών σχέσεων. Τα παραπάνω ευρήματα θα εμπλουτιστούν με την επεξεργασία όλων των δεδομένων, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.